Spraymaling

Hvis du vil have en pænere scooter eller knallert, så kan du sagtens selv male den, og få et godt resultat. Det er selvfølgelig ikke på højde med en professionel autolakerer, men stadig ganske flot. Du skal bruge følgende:

 • Grunder/primer.
 • Spray maling.
 • Klarlak (bemærk nogle spraymalinger indeholder klarlak i forvejen).
 • Vandslibe sandpapir (f.eks. korn 400 og 1200).
 • Evt. Sprayspartel.

Først afmonteres skjoldene, plus det du ellers vil have malet.

Spraymaling 1

Grunding

1: Start med at slibe emnet/emnerne med vandslibe sandpapir (korn 400). Det skal bare slibes ned, så overfladen er ru, og malingen har noget at gribe fast på, så hvis der er nogle enkelte små rester af maling gør ikke noget.

2: Derefter tager du vandslibe sandpapir (korn 1200) og sliber nu så overfladen bliver meget fin, men stadigvæk ru. Hvis emnet/emnerne du skal til at male har dybe ridser som ikke forsvandt ved slibningen, skal du her bruge sprayspartel!

3: Når du har slebet (og evt. spartlet) det godt og grundigt, er det tid til at grunde. Sprøjt nede fra og op, og sørg for at give et tyndt, jævnt lag over det hele.

4: Lade det tørre i ca. en halv time, og giv emnerne et lag mere. Denne gang fra venstre mod højre. Hvis emnerne ikke er helt dækket, så giv det et lag mere efter en halv time.

5: Nu lader du det tørre ligeså lang tid som der står på spraydåsen (som regel 4-5 timer).

HUSK: Hvis du maler på metal skal du ALTID bruge metal grunder, så emnet/emnerne ikke ruster indefra! Maler du på plastik, skal du bruge plastikprimer, så malingen kan binde på plastikken.

Spraymaling 2

Maling

1: Når grundfarven er helt tør, bør du igen slibe med vådslibepapir, for at farven kan binde på grunderen.

2: Nu er det tid til første lag maling. Det er samme procedure som før, først et lag, spray nede fra og op.

3: Lad det tørre i ca. en halv time, og giv den et lag mere, denne gang fra højre mod venstre.

Med en “normal” spraymaling, f.eks. metallic-farver, og almindelige farver, skal du give den ca. 3-4 lag. Hvis det f.eks. er kamæleon skal du regne med at give den det dobbelte, for at få den rigtige effekt. Sørg for at hele overfladen er dækket af maling.

Klarlak

1: Nu er vi ved det vigtigste punkt hvis du vil have det pæneste resultat, nemlig klarlakken. Det er nøjagtig samme procedure som tidligere. Brug vådslibepapir først så det kan binde, og spray nede fra og op.

2: Lad det tørre i ca. en halv time, og giv den et lag mere fra højre til venstre. Giv den gerne 4-5 lag klarlak, for at få det flotteste resultat.

3: Så skal du lade det tørre i så lang tid der nu står foreskrevet på spraydåsen, og så er du klar til at bruge dine nymalede emner.

Spraymaling 3

Tips

 • For at undgå løbere så hold spraydåsen ca. 20-30 cm fra det du maler.
 • Køb altid maling, grunder og klarlak i samme mærke, da det kan forekomme at to forskellige mærker ikke kan arbejde sammen, og dette giver et dårligt resultat.
 • Kig altid på spraydåsen inden du begynder at male, da noget maling skal tørre i længere tid end andet.
 • Køb altid maling fra malerbutikker som du ved bruger kvalitets maling. Motip som forhandles i mange farvehandlere er et godt valg.
 • For at opnå det bedste resultat skal du male i et rum hvor der er omkring 22-25 grader varmt.
 • HUSK: Når du arbejder med vandslibe sandpapir skal du HELE tiden have vand på, for at undgå ridser.
 • Det kan være farligt at indånde dampene fra malingen, så mal altid i et rum med ventilation, og brug maske, eller mal udenfor hvis det er 100 % vindstille og tørt.

Ekstra info: Til det viste arbejde blev der ca brugt 3/4 dåse grunder, 1,5 dåse maling, og 0,5 dåse klarlak. I alt kostede det 387 kr, og det kan faktisk blive super godt. Bare du hele tiden tænker dig om hvad du laver, og har en god timing.

Resultatet

Spraymaling 4 Spraymaling 5 Spraymaling 6 Spraymaling 7

Tag jer ikke af de ridser der er på skjoldene når de er monteret, da vi tabte dem et par gange – Note: vær forsigtig med monteringen.

27 Comments:

  • Vandslibe papir er en form for sandpapir det hele tiden skal være vådt. Du kan også bruge meget fint sandpapir istedet.

 1. kan man bruge andet end lige spraymaling?? og vis ja hvilken type maling skal så bruges? 🙂 (min bror vil have malet figurer på)

  • Hej Sara

   Det kan du umiddelbart godt. Kig efter noget maling der er beregnet til at male på metal eller plastik, afhængig af hvad du skal male på. Det kan også være det er nødvendigt at lakere det efterfølgende, men her kan du sagtens bruge spray.

 2. Hvad hvis jeg skal male matsort, skal jeg så også bruge klarlak efter at have malet knallerten? 🙂

  • Hej Tobias

   Det bedste resultat får du hvis du bruger det der hedder mat klarlak. Det lyder selvmodsigende, men den skulle være god nok. Jeg har dog ikke selv afprøvet det, så giv endelig en melding hvis du prøver det 🙂

 3. Hej Dennis. Kan du eventuelt sende et link til det grunder du har brugt. Er det også spray eller hvad??
  Og for at bruge vandslibe papir, er det så nok at papiret er vådt og ikke selve skjoldet?
  Jeg skal male nogle blanke sorte skjolde, nogle skal males mat sort og andre hvide. Er det så bare samme klarlak der skal bruges der?

  Mange tak på forhånd 🙂

  • Hej Mads
   Jeg beklager det sene svar. Det er ikke mig der har skrevet og udført denne guide, og ved derfor ikke hvilken grunder der er brugt. Du kan sagtens bruge grunder på spray, så længe den er beregnet til metal/plastik alt efter hvad du skal male (plastisk i dit tilfælde).
   Mht. vandslibe papir, så tag sådan en sprayflaske ligesom man har vinduespudsemiddel i, og spray lidt på det emne du vil slibe – derefter sliber du som normalt.
   Når du skal have en mat overflade, så skal du købe en mat lak 😉

 4. Hvor meget grunder, maling og klar lak skal man bruge til et helt skjoldsæt?

  • Hej Tobias
   Det kommer an på mange ting, bl.a. hvor meget plastik der er tale om, hvor mange gange du vil grunde det og hvor mange gange du vil male det (altså hvor mange lag).

   Umiddelbart vil jeg tro du kommer langt med 2 af hver, men spørg eventuelt hos din forhandler 😉

 5. Jeg skal have lakeret kickstarterskjold, inderskjolde og fælge. Har snakket med en autolaker og han siger jeg skal mellem slibe mellem lagene af lak

  • En fagmand må vide bedst, men hvis du bruger spray der også indeholder lak, og ikke “rigtig” lak osv., så kan det ikke betale sig. Men det er klart at hvis du går efter den dyre og forkromede løsning, så giver det garanteret et bedre resultat 🙂

 6. Der er to alt overskyggende problemer i den guide, som gør at malingen meget hurtigt vil krakelere og skalle af igen.
  1: Når grundfarven er tør efter 4 – 6 timer som der står skrevet, så kan man ikke bare male direkte oven på som beskrevet, der skal igen slibes med vådslibepapir for at farven kan binde på grunderen. Og det samme gælder mellem farve og klarlak, der skal også mellemslibes hvis man ikke maler vådt i vådt.
  2: Der bliver på intet tidspunkt nævnt plastikprimer i denne guide. Plastikprimer gør at maling kan binde på plastik, så undlader du at bruge det så vil malingen krakelere og skalle af igen.

  Det er altså to meget vigtige og uundværlige processer når man skal male, så den guide er helt klart skrevet af en amatør der ikke ved hvad han/hun taler om.

  • Hej Henrik

   Tusind tak for at gøre os klogere. Må jeg skrive det ind i guiden også, så det ikke går tabt i kommentartrådende, og folk ikke ser det?

 7. Selvfølgelig 🙂

 8. Hej hvad for nået sandpapir skal bruge vis det ikk er det der er vådt

  • Hej Michael

   Du kan også bruge almindeligt sandpapir. Tricket i det hele er at du starter lidt groft, og slutter af med noget der er finere.

 9. hvad grunder, maling og klarlak er der brugt på viste billeder?

  • Hej Jeppe
   Det kan jeg desværre ikke huske. Det er mere end 9 år siden guiden blev lavet.
   Beklager 🙂

 10. Anders Postborg

  Det undrer mig meget om man skal slibe mellem hver enkelt lag af grunder,farve og lak. Eller kun når du skifter maling (stel til grunder, grunder til farve og farve til lak). For at klarificere lidt mere hvis man giver 2 lag grunder, 4 lag farve og 4 lag lak. Skal man så slibe 10 gange eller kun 3 gang.

  • Hej Anders

   Med moderne maling er det muligvis ikke nødvendigt, men vil du have det allerbedste resultat er det en god ide at gøre mellem hver behandling – simpelthen for at maling/lak kan hænge bedre fast. Det er svært at hæfte på en glat overflade, derfor slibes den ru, så det bedre kan hæfte.

   Du kan dog også nøjes med at male i et lag med en maling med lak. Resultatet bliver bare derefter 🙂

 11. hejsa vil lige høre hvis man vil have farven mat hvad gør man så er der noget der hedder matlak

 12. er Motip Klarlak Mat 500 ml en god mat klarlak

  • Hej Carsten
   Det kommer nok an på hvem du spørger. Spørger du en professionel, er den måske ikke den bedste, men for mig har noget i samme klasse været ganske fint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *